FILM | The Nightmare Before Christmas

27. prosince 2009 v 23:49 | SLOVENKA |  Audio, video - uchom a okom
Väčšina kníh začína venovaním.
Videli ste však recenziu, ktorá bola niekomu venovaná?
Nie? Tak sa pozerajte ^___^!

Túto recenziu venujem Stanke!



R
az (a to raz hooodne dávno ^___^) som Stanke (link) sľúbila, že si pozriem jej milovaného Jacka - film The Nightmare Before Christmas. Najprv som sa z toho vyvliekala tvrdením, že na taký filmík potrebujem tú pravú vianočnú atmosféru ^___^. Nechápte ma ale zle, tomu filmu som sa nevyhýbala preto, že by som ho vlastne nechcela vidieť, ja mám len dva problémy - kopec filmov či seriálov, ktoré si chcem pozrieť (pretože esbéčka vedia písať parádne recenzie >.>) a málo času, resp. lenivosť dokopať sa k reálnemu spozorovaniu toho ktorého kúsku ^///^. Vlastne je tu i problém číslo tri - moja nerozhodnosť. Nikdy neviem, čo si chcem rozpozerať, keďže jestvuje toooľko možností! A tak stále len rozmýšľam, do čoho sa pustiť a rozmýšľam, až ma prejde chuť niečo pozerať, hehe ^___^. Ale dnes o piatej ráno ma napadlo, že je vhodný čas na pozretie si The Nightmare Before Christmas, čo sa do slovenčiny prekladá ako Predvianočná nočná mora. Resp. Ukradnuté Vianoce Tima Burtona, čo nie je oficiálny názov, ide len o fanúšikmi natoľko zaužívané označenie, až si niektorí myslia, že je to meno filmu ^___^. A ja som si stiahla také české titulky (ktoré boli miestami až také voľné, že by som ich mohla označiť za zlé, ale ako jediné mi sedeli k mnou stiahnutej verzii filmu a na druhej strane, pravdepodobne šlo o zámer prekladať tak, aby to bolo k téme a nevytratili sa rýmy ani v češtine, čiže...), kde ten názov preložili pekne rýmovane Předvánoční můra noční ^___^.

Jack Skellington singing: And on a dark cold night, under full moonlight, he flies into the fog like a vulture in the sky! (in a deeper tone:) And they call him, Sandy... Clawssss...!

The Nightmare Before Christmas je 76-minútový animovaný film. Klasické kreslenie bolo vlastne nahradené bábkarstvom, a keďže ide o film z roku 1993 (v zmysle, že dokonalé počítačové efekty preto nemôžeme ešte očakávať), pohyby postáv sú miestami trošku kostrbaté. Ale iba trošku. Vlastne som bola až prekvapená kvalitou filmu vzhľadom k jeho pokročilému veku - veď má šestnásť rokov! Ja každý film, ktorého release date rok nezačína dvojkou, považujem za starinu ^///^. Niežeby i podaktoré starinky nemali svoje čaro... Vráťme sa však k recenzovanému filmu - keď som prosto zistila, že film je až z roku 1993, myslela som si, že sa môžem tešiť na smiešnu kvalitu efektov a nedostatočne navnadenú atmosféru. To by za filmom ale nemohol stáť Tim Burton, ktorý atmosféru teda navnadiť vie! Hoci film nerežíroval, na to sa podujal Henry Selick, Burton však napísal príbeh. A jeho dvorný hudobný skladateľ Danny Elfman zložil zasa hudbu (a tiež odspieval dáke postavy, napr. samotného Jacka). Ono je to totižto muzikál, ktoré ja osobne vážne nemusím >.<... Ale hoci som čítala nie veľmi pozitívnu recenziu na tento film - vraj ide o dobrú "rozprávku", no zlý muzikál -, mne sa to náhodou, ku podivu, páčilo! Mne osobne neprišla jedno pieseň ako druhá, každá bola originálna, no v jednotnej atmosfére a tak to aj má byť. A ani texty piesní mňa osobne nesklamali. V onej recenzii sa totiž spomína, že texty k piesňam si mal miesto Elfmana vziať na starosti Burtom, ktorý je na tom poeticky vraj lepšie. Uznávam, že pesničky boli miestami možno ľahkovážnejšie a infantilnejšie, ale ostatne... ide o rodinný film.

Jack Skellington singing: I'm a master of fright, / and a demon of light, / and I'll scare you right out of your pants. / To a guy in Kentucky / I'm Mister Unlucky / And I'm know thoughout England and France / And since I am dead, / I can take off my head / to recite Shakespearean quotations. / No animal or man / Can SCREAM like I can / With the fury of my recitations.

Presne to, že ide o rodinný film - teda film pre rodiny, t.j. aj deti -, bolo zasa vytkýnané v druhej mnou čítanej recenzii. Tvorcovia filmu sa preto museli držať istých hraníc, aby sa deti za televíznymi obrazovkami nevydesili až príliš ^___^. To máte tak, ak je film hybridom rodinného filmu, vianočnej rozprávky a hororu. Na strane druhej, Burton vie veľmi dobre kolísať na hrane medzi rozprávkou a hororom, ani jedného ani druhého nie je príliš a celé to tvorí prekvapivo harmonický celok. Každopádne som i ja pociťovala, že sú tvorcovia trochu brzdení a ten geniálny nápad nevyužívajú naplno...

Mayor: Jack, please, I'm only an elected official here, I can't make decisions by myself!

Pre Vianoce totiž nie sú typické horory a to ani trochu, počas sviatkov fičia iné filmy - také pokľudnejšie, vtipnejšie (niežeby The Nightmare Before Chirstmas zasa nebol i svojim spôsobom vtipný film, veď typický burtonovský čierny humor, nie? - niežeby som sa zasa až tak vyznala do diela Tima Burtona, no...), vianočnejšie. Čiže stvoriť vianočný horor - no nie je to priam geniálna idea?!

Dr. Finkelstein: That's twice this month you've slipped deadly nightshade into my tea and run off.
Sally: Three times!


Uff, ale konečne by som mohla naznačiť aj samotný dej, no nie ^___^? Hlavnou postavou príbehu je kostlivec Jack Skellington, ktorý je v potemnelom svete mestečka Halloween Town akousi strašidelnou ikonou - ostatné bizardné postavičky ako dvoj-tvárí starosta, upíri (ako vidíš, Myz-chan, s mäkkým "i" ^___^), vlkolak, bosorky, "handrová bábika" Sally (ktorá ho zbožňuje i trošku inak a vedľajšia ľúbostná zápletka je na svete...) ho priam uctievajú. Jack to však po rokoch strašenia vidí inak - jeho život mu zrazu príde akýsi nudný. A tak sa raz so svojim verným duchom psa Zerom vydáva trochu hlbšie do lesa, až sa ocitne v zvláštnom kruhu stromov - vo svojich kmeňoch majú vyrezané dvere, ktoré predstavujú jednotlivé sviatky. A Jacka priam uchvátia dvere v tvare vianočního stromčeka, preto nimi prejde a... Christmas Town, ktoré nájde za nimi ho uchváti ešte viac! Preto sa rozhodne, že Sandy Clawsovi (resp. Satan Klausovi ^___^) zabezpečí dovolenku a nasledujúce Vianoce za pomoci svojich strašidelných priateľov vezme do svojich rúk...

Jack Skellington singing: What's this? What's this? There's color everywhere! What's this? There's white things in the air! What's this? I can't believe my eyes, I must be dreaming; wake up, Jack, this isn't fair! What's this?

A keďže všetky mnou prečítané recenzie boli zakončené výpisom kladov a záporov, ktoré recenzujíci na filme videli, urobím tak i ja! Pre mňa bola najväčším plusom filmu asi tá atmosféra Halloween Townu... Ďalej sa mi páčili tie postavičky, predovšetkým Sally bola super a taktiež Zero ^___^. A v neposlednom rade ma dostala celá tá myšlienka hororových Vianoc. A zápory? Mne sa hudba a skladby pozdávali, hoci, ako som už povedala, muzikál nie je práve môj žáner. A trošku sa pohrávam s myšlienkou, že by možno bodol nový remake tohto filmu s použitím modernej techniky, dákych tých špeci efektov... Ale to by sa zasa stratilo to jedinečné čaro... Prosto a jednoducho, 8 hviezdičiek z desať, príjemná vec, díky za odporučenie, Stani ^___^.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (460)
Zobrazit starší komentáře

401 AqrhdShougs AqrhdShougs | E-mail | Web | 11. října 2017 v 0:03 | Reagovat

soft cialis - http://genericcialis-viaed.com/
cialis suppliers <a href=http://genericcialis-viaed.com/>cialis generic</a> ’

402 Fsdbhintelm Fsdbhintelm | E-mail | Web | 8. listopadu 2017 v 18:22 | Reagovat

viagra reviews - http://newmed1onlinev.com
online viagra sales <a href=http://newmed1onlinev.com>buy generic viagra</a> ’

403 MbjmkUnsugh MbjmkUnsugh | E-mail | Web | 4. prosince 2017 v 20:48 | Reagovat

lowest price viagra
http://vipnowed7.com/
what would happen if a girl took viagra
<a href="http://vipnowed7.com/viagra-sales/">viagra price</a>
viagra online shop

404 Lswesdionich Lswesdionich | E-mail | Web | 7. prosince 2017 v 12:12 | Reagovat

female viagra does it work
http://canadiannowv.com/
purchase female viagra
<a href=http://canadiannowv.com/>generic viagra online</a>

405 Kdsnferusa Kdsnferusa | E-mail | Web | 21. prosince 2017 v 14:22 | Reagovat

advance https://24hrspaydayloans.com/
myaffiliateprogram <a href=https://24hrspaydayloans.com/>best payday loans</a>

406 MlokmPhoker MlokmPhoker | E-mail | Web | 22. prosince 2017 v 11:44 | Reagovat

loans with no credit check https://1paydayloansonline.com/
cash advance <a href="https://1paydayloansonline.com/">payday advance loans</a>

407 Jthasinvola Jthasinvola | E-mail | Web | 23. prosince 2017 v 18:34 | Reagovat

debt consolidation programs
<a href="https://24hrspaydayloans.com/">online payday loan</a>
apple payday loan
<a href=https://24hrspaydayloans.com/>loans payday</a>

408 Jthasvinvola Jthasvinvola | E-mail | Web | 24. prosince 2017 v 19:46 | Reagovat

payday loans austin texas
<a href="https://installmentloannbbm.com/">3 month payday loans</a>
cash advance loans
<a href=https://installmentloannbbm.com/>payday loan lenders</a>

409 Jtaxinvola Jtaxinvola | E-mail | Web | 28. prosince 2017 v 3:15 | Reagovat

online loans no credit check
<a href="https://badcreditnyrc.org/">payday loans</a>
debt settlement companies
<a href=https://badcreditnyrc.org/>get payday loan</a>

410 Dsbgbemurge Dsbgbemurge | E-mail | Web | 29. prosince 2017 v 22:12 | Reagovat

personal installment loan
<a href="https://bestbtpaydayloans.org/">bad credit loan</a>
quick loans no credit check
<a href="https://bestbtpaydayloans.org/">online payday loan</a>

411 Dsbcemurge Dsbcemurge | E-mail | Web | 1. ledna 2018 v 4:14 | Reagovat

bad credit auto loans
<a href="https://installmentccy.org/">cash loans</a>
1 hr payday loans
<a href="https://installmentccy.org/">pay day loans</a>

412 Jmfvinvola Jmfvinvola | E-mail | Web | 2. ledna 2018 v 4:01 | Reagovat

debt settlement
<a href="https://paydayaazt.org/">payday loan online</a>
student loan forgiveness
<a href=https://paydayaazt.org/>payday day loans</a>

413 Dmdemurge Dmdemurge | E-mail | Web | 4. ledna 2018 v 0:06 | Reagovat

low interest personal loans
<a href="https://installmentokmloan.com/">installment loan</a>
bad credit history payday loans
<a href="https://installmentokmloan.com/">cash advance loans</a>

414 McsAvepe McsAvepe | E-mail | Web | 11. ledna 2018 v 2:39 | Reagovat

online cheap viagra
<a href="http://viagraonszb.com/">discount viagra</a>
free viagra without prescription
<a href="http://viagraonszb.com/">buy viagra without prescription</a> ’

415 EnmuEdinue EnmuEdinue | E-mail | Web | 12. ledna 2018 v 20:30 | Reagovat

viagra
<a href=http://fviagrajjj.com/>buy viagra now</a>
buy viagra online no prescription
<a href="http://fviagrajjj.com/">viagra online</a>

416 MdvxAvepe MdvxAvepe | E-mail | Web | 13. ledna 2018 v 11:19 | Reagovat

buy cheap viagra online
<a href="http://viagracnar.com/">viagra for sale</a>
pfizer viagra for sale fast delivery
<a href="http://viagracnar.com/">viagra for sale</a> ’

417 Lssdvdionich Lssdvdionich | E-mail | Web | 24. ledna 2018 v 3:34 | Reagovat

buy viagra professional
http://viasergeneric.com/
name brand viagra
<a href=http://viasergeneric.com/>online viagra</a> OK’

418 MbedtUnsugh MbedtUnsugh | E-mail | Web | 25. ledna 2018 v 17:05 | Reagovat

is generic viagra real
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">buy generic viagra</a>
viagra wiki
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">order viagra online</a> ok’

419 MhtPhoker MhtPhoker | E-mail | Web | 1. února 2018 v 17:00 | Reagovat

OK’ https://cashadvanceonline.us.org/
loan companies <a href="https://cashadvanceonline.us.org/">online payday loans</a>

420 Gbrsmoft Gbrsmoft | E-mail | Web | 19. února 2018 v 3:15 | Reagovat

<a href="https://bestpaydayloan.us.org/"> loans online</a>
a payday loan <a href=https://bestpaydayloan.us.org/> installment loans</a>
OK’

421 GrdJurge GrdJurge | E-mail | Web | 22. února 2018 v 19:29 | Reagovat

Hi!
<a href="http://buycialisomskc.com/">generic cialis</a>
cheap cialis brand name
<a href=http://buycialisomskc.com/>generic cialis</a> OK’

422 GbbSlance GbbSlance | E-mail | Web | 28. února 2018 v 14:20 | Reagovat

<a href="http://otcerectilepills.com/">cialis online</a>
buy viagra online no prescription
<a href=http://otcerectilepills.com/>generic viagra</a>  OK’

423 Fvvexilt Fvvexilt | E-mail | Web | 3. března 2018 v 3:31 | Reagovat

viagra brand name
<a href=http://buyerectionpills.com/>viagra online</a>
viagra by mail
<a href="http://buyerectionpills.com/">cialis online</a> OK’

424 Ffvsmoft Ffvsmoft | E-mail | Web | 3. března 2018 v 21:46 | Reagovat

<a href="http://erectiledysfunctionmedicinesus.com/">dysfunction erectile</a>
purchase female viagra
<a href=http://erectiledysfunctionmedicinesus.com/>erectile dysfunction medicines</a>  OK’

425 RvuUnsugh RvuUnsugh | E-mail | Web | 10. března 2018 v 22:10 | Reagovat

Hi All!
<a href="http://onlineviaqer.com/">viagra online</a>
viagra suppliers
<a href="http://onlineviaqer.com/">online viagra</a> OK’

426 LmmUnsugh LmmUnsugh | E-mail | Web | 13. března 2018 v 20:31 | Reagovat

Hi All!
<a href="http://viagracefo.com/">viagra generic</a>
viagra alternative
<a href="http://viagracefo.com/">buy viagra online</a> OK’

427 NyhJurge NyhJurge | E-mail | Web | 15. března 2018 v 0:46 | Reagovat

Hi!
<a href="http://cialisovnsm.com/">buy cialis online</a>
cialis order canada
<a href=http://cialisovnsm.com/>cheap cialis</a> OK’

428 OklEndord OklEndord | E-mail | Web | 18. března 2018 v 1:13 | Reagovat

prednisone dosage for bronchitis in adults
<a href="http://prednisonepill20mg.com/"></a>
prednisone uses for cancer
<a href="http://prednisonepill20mg.com/">prednisone 10 mg</a> OK’

429 LmmUnsugh LmmUnsugh | E-mail | Web | 20. března 2018 v 21:52 | Reagovat

buy viagra online at
<a href="http://genericvlagra.com/">viagra price</a>
viagra cheap
<a href="http://genericvlagra.com/">viagra generic</a> OK’

430 Jjjsmoft Jjjsmoft | E-mail | Web | 23. března 2018 v 18:28 | Reagovat

direct lender payday loans <a href="https://fastcash.us.com/"> fast cash loan</a>
cash loan advance <a href=https://fastcash.us.com/> fast cash payday loans online</a>
OK’

431 Hnnwanda Hnnwanda | E-mail | Web | 23. března 2018 v 23:04 | Reagovat

<a href="https://needmoney.us.com/">need cash now</a>
get loan online <a href="https://needmoney.us.com/">need loan fast</a>
OK’

432 bgcDrefs bgcDrefs | E-mail | Web | 12. dubna 2018 v 20:19 | Reagovat

viagra online <a href="http://officialsaintsnflproshop.com/">viagra purchase</a> viagra <a href=http://officialsaintsnflproshop.com/>viagra without prescription</a> OK’

433 bgfDrefs bgfDrefs | E-mail | Web | 15. dubna 2018 v 16:34 | Reagovat

cheap generic viagra <a href="http://loviagraosn.com/#">sildenafil viagra</a> viagra alternative <a href=http://loviagraosn.com/#>viagra women</a> OK’

434 bsfDrefs bsfDrefs | E-mail | Web | 28. dubna 2018 v 12:17 | Reagovat

viagra how it works <a href="http://fviagrajjj.com/#">natural viagra alternative</a> viagra wiki <a href=http://fviagrajjj.com/#>viagra sales</a>

435 bsnIntext bsnIntext | E-mail | Web | 29. dubna 2018 v 3:14 | Reagovat

payday loans in md locations https://nofaxnoteletrackpaydayloans.us/
amazon chase cash advance fee <a href=https://nofaxnoteletrackpaydayloans.us/#>quick loans</a>

436 mmkPhoker mmkPhoker | E-mail | Web | 29. dubna 2018 v 10:04 | Reagovat

1 hour payday loans no faxing <a href="https://ttsitworldwide.com/#">online payday loans ohio</a> best payday loan lender <a href="https://ttsitworldwide.com/#">payday loans</a>

437 ehrPhoker ehrPhoker | E-mail | Web | 1. května 2018 v 0:40 | Reagovat

consolidated credit <a href="https://ttsitworldwide.com/#">loan online</a> ameriloan payday loan <a href="https://ttsitworldwide.com/#">loan online</a>

438 bdcGraply bdcGraply | E-mail | Web | 18. května 2018 v 17:29 | Reagovat

cash jewelry and loan apple valley <a href="https://mobilleaderapply.com/">quick loans</a> payday loans with centrelink benefits <a href=https://mobilleaderapply.com/>loans online</a>

439 Mariakag Mariakag | E-mail | Web | 26. května 2018 v 2:17 | Reagovat

<a href=http://gearso.eu/>http://gearso.eu/</a> Advosaurgehorrer

440 brdInown brdInown | E-mail | Web | 26. května 2018 v 20:10 | Reagovat

viagra alternative <a href="https://aluixnetwork.com/#">cheapset viagra</a> buy cheap viagra <a href=https://aluixnetwork.com/#>cheapset viagra</a>

441 Marilynmub Marilynmub | E-mail | Web | 28. května 2018 v 0:10 | Reagovat

<a href=http://allzone.eu/>http://allzone.eu/</a> Advosaurgehorrer

442 DreamaSerce DreamaSerce | E-mail | Web | 29. května 2018 v 0:40 | Reagovat

<a href=http://ocalic.eu/>http://ocalic.eu/</a> Advosaurgehorrer

443 Vivianraids Vivianraids | E-mail | Web | 29. května 2018 v 19:20 | Reagovat

<a href=http://spielzeugen.eu/>http://spielzeugen.eu/</a> Advosaurgehorrer

444 PaulineMus PaulineMus | E-mail | Web | 31. května 2018 v 14:49 | Reagovat

<a href=http://navrcholu.eu/>http://navrcholu.eu/</a> Advosaurgehorrer

445 bcxviels bcxviels | E-mail | Web | 5. června 2018 v 3:50 | Reagovat

order generic viagra <a href="http://viagraazmhj.com/#">buy viagra online usa</a> canada viagra <a href="http://viagraazmhj.com/#">viagra online</a>

446 vadviels vadviels | E-mail | Web | 5. června 2018 v 17:35 | Reagovat

cialis no prescription <a href="http://hitcialisosn.com/#">tadalafil tablets</a> cialis 20mg <a href="http://hitcialisosn.com/#">tadalafil generic</a>

447 bzyInown bzyInown | E-mail | Web | 7. června 2018 v 0:12 | Reagovat

viagra sale <a href="http://loviagraosn.com/#">natural alternative to viagra</a> online order viagra <a href=http://loviagraosn.com/#>buy viagra</a>

448 Jamiedof Jamiedof | E-mail | Web | 7. června 2018 v 23:50 | Reagovat

<a href=http://enavody.eu/>http://enavody.eu/</a> zolpidem Advosaurgehorrer

449 ploviels ploviels | E-mail | Web | 8. června 2018 v 1:36 | Reagovat

generic viagra 100mg <a href="http://menedkkr.com/#">viagra pills</a> cheap generic viagra <a href="http://menedkkr.com/#">buy cheap viagra</a>

450 pazwritO pazwritO | E-mail | Web | 8. června 2018 v 11:28 | Reagovat

viagra cheapest <a href="http://viagrapfhze.com/#">buy cheap viagra</a> what is viagra <a href=http://viagrapfhze.com/#>buy generic viagra</a>

451 Regenaantar Regenaantar | E-mail | Web | 8. června 2018 v 17:46 | Reagovat

<a href=http://medicalcases.eu/>http://medicalcases.eu/</a> lorazepam Advosaurgehorrer

452 hfuInown hfuInown | E-mail | Web | 8. června 2018 v 18:16 | Reagovat

viagra professional <a href="http://sexviagen.com/#">natural alternative to viagra</a> free viagra without prescription <a href=http://sexviagen.com/#>buy generic viagra</a>

453 nfsInown nfsInown | E-mail | Web | 9. června 2018 v 16:27 | Reagovat

over the counter viagra <a href="https://holidayrentallorgues.com/">real viagra</a> buy generic viagra <a href=https://holidayrentallorgues.com/>viagra sale online</a>

454 xntviels xntviels | E-mail | Web | 10. června 2018 v 3:43 | Reagovat

buy viagra professional <a href="https://movietrailershd.org ">purchase viagra</a> viagra online canadian pharmacy <a href="https://movietrailershd.org">generic viagra online</a>

455 nnsInown nnsInown | E-mail | Web | 10. června 2018 v 7:31 | Reagovat

buy discount viagra <a href="https://aluixnetwork.com/">how long does viagra last</a> female viagra pill <a href=https://aluixnetwork.com/>what would happen if a girl took viagra</a>

456 Emilycax Emilycax | E-mail | Web | 12. června 2018 v 23:03 | Reagovat
457 bsdInown bsdInown | E-mail | Web | Středa v 17:45 | Reagovat

24 hour payday loan <a href="https://onlinepaydayloan.us.org">advance cash payday loan</a> personal loans bad credit <a href=https://onlinepaydayloan.us.org>loans online</a>

458 bthviels bthviels | E-mail | Web | Čtvrtek v 22:05 | Reagovat

auto payday loans <a href="https://onlineloan.us.org">personal loans online</a> 1 hour payday loan <a href="https://onlineloan.us.org">loan online</a>

459 lllwritO lllwritO | E-mail | Web | Pátek v 2:52 | Reagovat

effects of viagra <a href="http://genericonlineviaqra.com/"> purchase viagra</a> viagra soft tabs <a href=http://genericonlineviaqra.com> viagra price</a>

460 nnrInown nnrInown | E-mail | Web | Neděle v 17:40 | Reagovat

cialis tadalafil <a href="http://fundeconp.org/">buy cialis online</a> cialis online pharmacy <a href=http://fundeconp.org/>cialis buy</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama